LIMS-LES-ELN-SDMS selectie en implementatie

Een op de juiste manier geselecteerd en goed geïmplementeerd “LIMS”  is het hart van uw laboratorium. De term “LIMS” kan worden vertaald in de voor u best passende laboratorium informatie management oplossing, in de praktijk vaak een combinatie van klassiek-LIMS, LES, ELN, SDMS, ECM en wellicht ook Word en Excel.

Het “LIMS” vormt het zenuwcentrum van het laboratorium, het regelt alle werkprocessen (workflow) en informatiestromen. Het LIMS levert up-to-date managementoverzichten van de prestaties van uw laboratorium. Het zorgt voor een optimaal efficiënt functionerend laboratorium en hoge mate van klanttevredenheid met betrekking tot leveringssnelheid en kwaliteit van de gerapporteerde resultaten.

Dit klinkt allemaal veelbelovend, bovenstaande impliceert echter ook dat er veel te verliezen is op het moment dat de selectie en implementatie van het LIMS niet goed wordt uitgevoerd.

In de praktijk blijkt helaas dat een (te) groot percentage van de LIMS implementaties niet voldoende succesvol wordt afgerond, resulterend in een LIMS dat maar een gedeelte van de workflow en informatiestromen regelt en waarbij de implementatiekosten ver boven het vooropgestelde budget zijn uitgekomen. Het is duidelijk dat deze situatie dient te worden voorkomen. De oorzaken hebben zijn oorsprong vaak al gedurende het selectieproces.

Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Onvoldoende inzicht in huidige- en toekomstig gewenste werkprocessen en informatiestromen in het laboratorium.
  • Onvoldoende in kaart brengen van de benodigde functionaliteit, “User Requirement Specification” (URS).
  • Beperkte kennis en ervaring, binnen het laboratorium, met mogelijkheden van een LIMS.
  • Onvoldoende kennis van effectief leverancierselectie proces en ongewenste commerciële invloeden in vroeg stadium.
  • Onvoldoende (vastgelegde) bindende afspraken tussen laboratorium en leverancier.
  • Gebrekkig projectmanagement tijdens de implementatie (vanuit leverancier en laboratorium).

Een aantal van bovenstaande aspecten vinden zijn oorsprong in de beperkte ervaring die veel laboratoria hebben met een uitgebreid en ingewikkeld proces als het selecteren van het meest geschikte LIMS. Op zich is dit niet vreemd, aangezien een gemiddeld laboratorium slechts eens in 8-10 jaar zo’n traject doorloopt.
LIMS leveranciers bieden u graag (betaalde) support bij het opstellen van uw eisen&wensen pakket. Dit is echter nooit vrij van commerciële invloeden en per definitie niet onafhankelijk. Het te kiezen LIMS is dan op voorhand bekend.

Het alternatief is om ondersteuning te vragen aan een leverancieronafhankelijke deskundige op het gebied van LIMS selecties en -implementaties. Deze consultant heeft ervaring met tientallen LIMS selecties en -implementaties bij verschillende soorten laboratoria. Hij/zij helpt u, tijdens het selectietraject, bij het kiezen van het meest geschikte LIMS voor uw laboratorium, tegen de best mogelijke condities. Tijdens de implementatie kan deze consultant desgewenst ook optreden als projectmanager voor het laboratorium.

LUFC LabConsultants heeft meerdere van deze leverancieronafhankelijke LIMS deskundigen in het consortium.

Wilt u eens met LUFC LabConsultants van gedachten wisselen over de mogelijkheden en kosten vs. baten van support bij uw LIMS selectie/implementatie traject, neem dan contact met ons op via tel: +31 492 849450
of via e-mail:
info@labconsultants.nl

Dit bericht is geplaatst in CDS, Efficiency, ELN, Kwaliteit, Laboratorium, Laboratorium Scan, Laboratoriumautomatisering, Laboratoriumsoftware, Lean, Leveranciers, Leverancierselectie, LIMS, LUFC LabConsultants, SDMS en ECM, Validatie, Workflow met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord